Pозміщення Web-сторінки в інтернеті |
Для розміщення WEB-сторінки/сайту необхідно знайти для неї місце, яке в інтернеті надають спеціальні служби - хостери. Вони нададуть місце для вашої сторінки/сайту на своєму сервері - машині, на якій встановлені спеціальні програми, і яка постійно підключена до мережі.
Інтернет подібний великому місту, де у кожного сервера є своя унікальна цифрова адреса (наприклад, 197.84.789.10), і для того, щоб володіти такою адресою, необхідно платити спеціальній організації, яка займається їх розподілом.
Місця під сайт можуть надаватися безкоштовно або за певну плату. В останьому випадку за розміщення на чужому сервері даних, з Вас можуть взяти зобов’язання розміщувати на сторінці рекламу (банери), і безкоштовні хостери не несуть перед Вами ніяких зобов'язань.
Адреса сторінки складається з оригінального імені в домені хостера. Домен представляє собою адресу у буквеному вигляді (для нашої зручності краще оперувати ldtu.сom.ua, а ніж 197.87.759.10, який називається ІР-адресою). Користувач набирає адресу, машина звіряє її з певною базою, і дивиться яка цифрова адреса відповідає буквеній, і відправляє нас туди. Кожній країні була привласнена адреса з 2-3 букв - наприклад .ua - був привласнений Україні, і така адреса є доменом першого рівня. Відповідно, кожна організація або приватна особа могла купити в зоні якої-небудь країни собі домен - наприклад, ldtu.ua - це домен другого рівня. На своєму домені другого рівня кожна фірма може створити скільки завгодно доменів третього рівня, що і роблять безкоштовні хостери. Але подальше розвертання імен в більшості випадків має лише декоративний сенс. Крайню ліву позицію в записі доменного імені посідає мережеве ім'я комп'ютера (у локальній мережі), на якому працює серверна програма. Багато хто дає цьому комп'юте
ру ім'я www, щоб підкреслити, що його ресурси відносяться до служби World Wide Web, тоді доменне ім'я сайту починається з поєднання www.
Безкоштовний хостинг надають Narod.ru, By.ru, Boom.ru і багато інших. Для знаходження найкращих пропозицій достатньо ввести в рядку пошуку будь-якої пошукової системи слова “безкоштовний хостинг”.
Список хостерiв платних і безкоштовних можна подивитися також тут:
Після реєстрації, яка полягає в заповненні реєстраційних форм, ви можете закачати файли на свою сторінку за допомогою браузера, авторизуючись на сайті або використавши спеціальну програму. В останньому випадку необхідно з’ясувати в розділі Help чи підтримує хостер доступ до сторінки через FTP (протокол за яким здійснюється передача файлів).
Робота програми Ftp-клієнт CuteFTP. У меню вибираємо пункт FTP -> File Manager. У віконці, що з'явилося, натискаємо на кнопку Add site. Далі заповнюємо наступне: Site Label - будь-яка назва (наприклад, Мій сайт, кожного разу потім, викликаючи File Manager, ви бачитимете список сайтів, назва для кожного буде така, яку ви задасте в site label); Host address - наприклад, ftp.narod.ru (це ви повинні подивитися в розділі Допомога, сайту, що надав вам хостинг); User Id - ім'я користувача (логін); Password - ваш пароль; Login Type – Normal; Transfer Type - Auto-detect. Підтверджуємо введене. Щоб під'єднатися до вашого сайту, натисніть на Мій сайт в File Manager. З’єднавшись здійсніть перепис файлів на хостер.
Другий спосіб використовує програму FAR. Відкрийте Far. У командному рядку наберіть ftp://ваш_логін:ваш_пароль@ім’я_сайта (наприклад: ftp://vasyа:moyparol@pnk .ua) і натисніть Enter.
Far, з'єднається з вашим сайтом, і список файлів відобразиться на одній з панелей файл-менеджера Far, перемкнувшись на іншій панельку кнопкою TAB, ви відкриваєте там теку з файлами своєї сторінки і перекачуєте їх на свій сайт за допомогою команди Copy (F5).